martes, 23 de febrero de 2010

Que penseu del tema?

QUE PENSEU DE AQUEST TEMA?

POTSER TORNEN ELS PODERS FACTICS?


Carta destacada del dia: 'Paràbola sinistra: Garzón, processat pel franquisme'

Això es el súmmum. Resulta que al jutge Baltasar Garzón se l’ha fet seure al banc dels acusats pel franquisme. ¿Una paradoxa? ¿Una paràbola sinistra? ¿Una metàfora d’una transició escanyolida i asimètrica? Tinc la convicció que els espanyols continuem en plena transició. Crec que després d’aquell ja llunyà acord entre tots els partits polítics [els pactes de la Moncloa], modèlic en el seu moment, no hi ha hagut progressos essencials. Per exemple, és imprescindible deslegitimar i il·legalitzar la sublevació militar de 1936, que va provocar la guerra civil, i tot el que va passar durant els 40 anys de règim criminal de Franco.
Sé que el vestit democràtic que han portat els hereus del franquisme els queda cada vegada més ample; se’ls ha esfilagarsat i deixa al descobert les seves misèries impossibles d’amagar. I també sé que sense el pacte amb aquesta altra part de la societat espanyola no es podrà donar validesa a la definitiva condemna del franquisme. S’apel·la sempre a la pueril fal·làcia que s’ha d’estendre un mantell d’oblit en favor de la convivència. ¡Mentides! Hi ha rius de tinta que sostenen raonablement el contrari.
I, finalment, quan s’argumenta la impossibilitat de revisar el passat a causa de la vigent llei d’amnistia s’incorre en una altra fal·làcia. Som davant de crims de lesa humanitat –els que investiga Garzón–, que no prescriuen i contra els quals no es pot esgrimir cap legislació nacional d’un país que es tingui per democràtic. S’ha d’anar contra aquesta llei i declarar-la inconstitucional. Si el text de la Constitució estableix un marc que impedeix declarar inconstitucional una norma d’aquestes característiques, doncs s’hauria de canviar la Constitució. LAUREANO LOPEZ LOIS .

3 comentarios:

lisebe dijo...

Tenint en compte que el jutge que el processa li da declarar lealtat a Franco.. ja tens una idea de com están les coses... !!!

lisebe dijo...

Volia dir que li vá declará lealtad a Franco.. ja estic mig dormida..

Pilar Abalorios dijo...

No es que estemos en plena transición aún, es que no hemos superado los tópicos y todavía tenemos dos españas.

Por cierto, gracias al traductor de Google, puedo leerte más rápido. Me gustan tus reflexiones.